Logopedia este stiinta care se ocupa cu prevenirea si corectarea tulburarilor de limbaj. Terapia logopedica este orientata in special spre inlaturarea dificultatilor de limbaj la copil nu numai pentru ca la acestia frecventa tulburarilor este mai ridicata, dar si pentru ca vorbirea este intr-o continua structurare si dezvoltare la aceasta varsta.
La varsta adulta pot aparea tulburari de limbaj ca urmare a unor accidente vasculare cerebrale (si nu numai), iar interventia logopedica poate fi foarte utila in recuperarea functiei limbajului.
Tulburarile de limbaj reprezinta o intarziere in aparitia si dezvoltarea limbajului, dificultati in emiterea unor sunete(dislalii), substituiri de sunete sau silabe, dificultati de scriere (disgrafii), balbaiala, tulburari de ritm si cadenta, nazalizarea cuvintelor (rinolalia), etc.
Tehnicile logopedice sunt si tehnici psihoterapeutice oferind in acelasi timp exercitii de corectare a limbajului dar si sprijin, intelegere, fiind un suport real in redobandirea sau dobandirea principalelor cai de comunicare cu ceilalti.