Psihoterapie sau consiliere?

 

  • Ce este psihoterapia?

Psihoterapia este o forma de terapie, de tratament, prin vorbire si te poate ajuta in situatiile in care simti ca nu mai faci fata din punct de vedere emotional, ca intampini dificultati in relatiile cu ceilalti, ca te deranjeaza o serie de simptome. Psihoterapia este un tratament al tulburarilor emotionale si al celor mentale. Persoanele care urmeaza o psihoterapie o pot face din foarte multe motive, dar au in comun faptul ca nu sunt multumiti de anumite aspecte ale vietii lor.
Psihoterapia este un proces de terapie prin vorbire, in care psihoterapeutul utilizeaza cunostintele sale de psihologie si dinamica interpersonala pentru a ajuta oamenii sa descopere si sa rezolve diferite aspecte care ii tulbura in viata lor interioara sau in relatiile cu ceilalti. Psihoterapia utilizeaza analiza, interpretarea si uneori sugestia astfel incat pacientul sa dobandeasca o mai mare eficienta personala.

  • Ce este consilierea psihologica?

Consilierea psihologica este focalizata pe o problema anume, este o interventie de durata scurta sau medie, se adreseaza comportamentelor problematice ale clientului, optimizarii capacitatilor sale de comunicare, cat si altor aspecte bine delimitate, se centreaza pe situatiile prezentului si nu pe trecut. Consilierea psihologica nu este o forma de tratament a tulburarilor mentale.

Consilierea facilitează mai mult procesul prin care persoana se aude pe ea însăşi. Prin grijă, ascultare, intervenţie, consilierul ajută clinetul să îşi înţeleagă mai bine situaţia. Consilierul rezolvă de regula o problemă singulară, pe când psihoterapeutul, se confruntă cu o serie de probleme.

Consilierea este desori utilizată în anumite faze ale unui proces terapeutic. Pentru explicarea modificarea comportamentelor nedorite cât şi pentru schimbarea gândirii negative este necesară o mai bună cunoaştere a trecutului. Dar în afară de trecut, psihoterapia are mult de-a face cu extinderea posibilităţilor, găsirea de soluţii “aici şi acum” şi realizarea oricăror intervenţii sunt necesare pentru a ajuta clientul să aibă o viaţă mai plină de satisfacţii.